Slaapapneu en antisnurkbeugel

Snurken komt veel voor en kan voor sociale problemen zorgen. De partner bijvoorbeeld ka kan hiervan veel hinder ondervinden.

Vindt het snurken met veel geluid plaats of ademstops, dan kan er mogelijk sprake zijn van een slaapapneu syndroom (OSAS).

Maak een afspraakBel voor een afspraak

Waar heeft men last van?

Tijdens de slaap kunnen de tong en spieren van de hoge luchtwegen zó ontspannen raken dat ze voor een gedeeltelijke of gehele blokkade zorgen van de luchtweg. Hierdoor kunnen ademstops ontstaan. Tijdens het slapen hapt u dan weer naar lucht en slaapt weer door. Daar merkt u dus zelf helemaal niks van.

Zoals gezegd, is het zelf moeilijk te ontdekken of u apneu heeft. Vermoeidheid en een verminderde concentratie worden namelijk al snel toebedeeld aan een drukke werkweek of andere situaties die deze klachten kunnen verklaren.

 

De meest voorkomende symptomen zijn

  • vermoeidheid/slaperigheid overdag
  • slechte concentratie
  • spontaan in slaap vallen, waardoor bijvoorbeeld het deelnemen aan het verkeer onverantwoord is.

Op de langere termijn kan slaapapneu onder andere leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- of vaatziekten.

Diagnose 

Als u snurkt betekent het niet meteen dat u ook slaapapneu heeft. Voor de diagnose slaapapneu is er een slaaponderzoek nodig. Dit kan in het ziekenhuis, maar kan ook via een apparaat die mee naar huis kan worden genomen, die zorgt voor de noodzakelijke metingen tijdens de slaap.

De diagnose slaapapneu wordt gesteld door het OSAS-team.

 

Behandelingen

De behandeling van slaapapneu kan o.a. bestaan uit het gebruik van een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), een soort antisnurkbeugel. Om uiteindelijk vast te stellen of de MRA werkt, wordt mogelijk na de behandeling nogmaals een slaaponderzoek gedaan.

Hoe werkt een MRA?

Een MRA wordt ’s nachts gebruikt en bestaat uit een ‘beugel’ die vastklikt op het bovengebit en een ‘beugel’ die vastklikt op het ondergebit. De onderkaak wordt door de beugel naar voren geschoven, wat zorgt voor het openhouden van de luchtweg.

 

Somnomed MRA’s

Wij maken hier gebruik van Somnomed MRA’s. Na het maken van de MRA’s duurt het ongeveer 3  weken voordat we ze kunnen plaatsen. De Somnodent is erg comfortabel in gebruik. Dit komt door een uitgekiende vormgeving en door de zachte voering. Bovendien is de Somnodent eenvoudig zelf in te stellen en ondanks al deze mooie kwaliteiten erg sterk en uiterst effectief. U krijgt op de Somnodent 5 jaar garantie.

Voor verdere informatie: http://www.apneupagina.nl/

Vergoeding

De MRA wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering indien uw KNO of longarts u heeft doorverwezen met de diagnose slaapapneu.

Indien er geen diagnose slaapapneu is, maar u heeft wel last van snurken dan kan er ook een MRA gemaakt worden. Dit wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Nazorg

De MRA moet na gebruik schoon worden gemaakt met water en handzeep. Gebruik geen tandpasta of gebitsprothesereiniger! Dit kan juist de MRA aantasten.

Controles vinden plaats na 3 en 6 maanden na het plaatsen van de MRA. Indien het goed gaat, vinden daarna jaarlijkse controles plaats. Eventueel wordt een slaaponderzoek weer herhaald.

 

Complicaties

 

In het begin zijn mogelijke complicaties bij het gebruik van de MRA:

  • Kokhalsneigingen bij het inbrengen.
  • Overmatige of verminderde speekselvloed
  • Gevoelige kaakgewrichten of kauwspieren
  • Gevoelige tanden
  • Kleine veranderingen aan het gebit, met name na het wakker worden.

Zoals met alle medische behandelingen kunnen ongebruikelijke complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een kapotte vulling, losgekomen kroon of brug.

 

Geaccrediteerd

 

Wij zijn geaccrediteerd bij het NVTS (Nederlandse vereniging voor tandheelkundige slaapgeneeskunde). De NVTS draagt zorg voor accreditatie en registratie van Slaapgeneeskundige Tandartsen, Kaakchirurgen en Orthodontisten, die zich bekwaamd hebben in slaapstoornissen en de behandeling daarvan.

 

Contact

Minister Aalberselaan 92
2285 ES Rijswijk

Ma. - Vrij.  8.30 - 17.00
Pauze 12.15 - 13.00

In de avond en het weekend kunt u contact opnemen met de spoedgevallendienst 0900-8602

Neem contact met ons op 

Meer informatie of een afspraak maken?